Jégkáros autó javítása vagy eladása?

A jégeső az autósok egyik legnagyobb rémálma, pár perc alatt számos és olykor helyrehozhatatlan kárt okozva a szabadban tárolt vagy az utakon lévő védtelen járművekben. Legtöbbször olyan hirtelen érkezik, hogy ha nem gondolkodtunk előre, akkor már nincs időnk a vihar és jégkárok ellen tenni. Így már csak a felmért károsodás után tudjuk a lehetőségek közül a számunkra legmegfelelőbb és anyagilag legkevésbé fájdalmas opciót kiválasztani vagy olyan megbízható céget találni, akik profiljába beletartozik a jégkáros autók felvásárlása.

 

Egy gondolat a prevencióról – Saját megoldások

Mint a legtöbb esetben, így itt is essen pár szó a megelőzésről, mert ha most már késő is, de a leckét megtanulva, a jövőben tudunk elővigyázatosak lenni.

Az első dolog, amellyel megelözhető vagy minimálisra csökkenthető a károk kockázata, nyilvánvalóan az, ha a lehető legnagyobb mértékben meg tudjuk védeni a járművet az időjárás okozta kellemetlen sérülésektől. Ha azonban nem rendelkezünk fedett tárolási lehetőséggel, ha nem tudunk átmenetileg fedett parkolási megoldást sem találni mikor veszélyes időjárást jósolnak illetve az utakon ér el minket a természet haragja, megoldás lehet, ha autónkban tartunk egy rögzíthető takaró eszközt, ami vészhelyzet esetén alkalmas a karosszéria és az ablakokat érő ütések csillapítására. Ez lehet bármilyen vastag anyagú huzat, felfújható matrac illetve ponyva. Legpraktikusabbnak a nedvszívó pokrócokat tartják, hiszen azok sokszor rögzítés nélkül is az autókon maradnak, miután a magukba szívott esőtől megnő a súlyuk és jobban az autó felületéhez tapadnak.

Ezt leszámítva ezek a védőelemek csak kötelekkel, vákumos rögzítéssel vagy hevederekkel alkalmazhatók, hiszen ne feledjük a nagy viharokat legtöbbször óriási, olykor orkán erejű szelek kísérik. De vannak már olyan jégkár elleni burkolatok vagy ernyők is, amelyek kifejezetten az autójához igazodnak illetve könnyedén fixálhatók az autó körül vagy felett.

 

Ha megtörtént a kár

Ha a fent említett védelmek egyikére sem volt lehetősége és a kár megtörtént autójában, akkor első lépésként ellenőrizze biztosítási szerződésének feltételeit. Érdemes odafigyelni, hogy a kötelező biztosítás nem foglalja magába a jégkárt. A kiegészítő baleseti károk részben fedezik az időjárási körülményekre és a természeti katasztrófákra vonatkozó károkat, és a jégeső is ezek közé tartozik, ám a jégverésre nem minden biztosítás fizet, csak azok, amelyekben van külön ilyen kitétel.

Miután leellenőrizte biztosítását, és ha az fedezi a jégeső okozta károkat, bejelentheti az esetet biztosítójánál.

CASCO esetén

Az önrész megfizetése után a biztosító fizeti a javítás ráeső részét. Hogy csak horpadásjavítással vagy horpadásjavítással és fényezéssel, esetleg elemcserével vagy elemcserékkel néz-e szembe, az a részletes szakmai kárfelmérés után derül ki.

Ha nem rendelkezik CASCO biztosítással

Ebben az esetben is természetesen lehetséges a teljes körű javítás, de így az összeg egésze Önre hárul, ami kártól függően akár az autó értéke is lehet.

Ha a legjobb megoldás az eladás

A károk jégverés esetén döntő többségben a karosszériát és az ablakokat érintik, melyek javítását a szakemberek végzik. Ha a karosszéria illetve az üvegek, tükrök javítása megvalósítható, akkor figyelembe véve a javítás költségeit az alacsony értékű járművek a biztosító által gyorsan gazdasági totálkárosnak nyilváníthatók a kárfelmérés során.

Ha Önnel is ez történt és így az eladás mellett dönt, a legcélszerűbb online árajánlatunkat kérnie járművére. Amennyiben elfogadja az általunk tett ajánlatot, a jármű vételárát 24 órán belül kifizetjük és természetesen díjmentesen elszállítjuk az Ön által megadott helyszínről. Így a továbbiakban Önt semmilyen felmerülő költség nem terheli.

Cégünk több, mint 10 éves fennálása óta több száz viharkáros és jégvert járművet vásároltunk fel, legtöbbször olyan ügyfelektől, akik kellő tájékozódás hiányában, a közel az autó értékével azonos, gazdaságtalan javítást gondolták először az egyedüli megoldásnak. Az olyan mértékben jég által károsodott autókat is megvásároljuk, amelynek javítását már nem vállalják a horpadás és jégkár javító cégek.

 

Hírek | Érdekességek